En kort reise fra Oslo kan du oppleve Vestfolds verden. Vestfold fylke har det beste fra alle områder langs Ytre Oslofjord og Skagerrak. Åtte koselige byer, mengder av rustikke småsteder, historiske miljø, naturskjønne omgivelser og blant Skandinavias vakreste skjærgårder. Nære nok for en weekend, tilstrekkelig langt borte til å flykte fra hverdagens kjas og mas.    

 

La oss med Vestfoldguide lose deg gjennom Vestfolds vakre skjærgård samt mange turer innaskjærs til byer og innlandet. Her finner du inspirasjon og informasjon om aktiviteter, severdigheter, overnattingsmuligheter og mye annet i Vestfolds byer og i de pittoreske småstedene med historisk sjarm og kystkultur. Vi håper du via våre tips skal få god hjelp med å planlegge ditt opphold i fylket og en herlig følelse av hva Vestfold har å gi. Besøkende lokkes hit av det flotte landskapet med alt fra åpent hav, holmer og skjær til de dypeste trollskoger.

Bare en kort tur fra Vestfoldbyenes sydende bryggeliv eller folkemyldrende arrangementer finner du alltid noen lune viker og blankskurte svaberg. I geografisk størrelse er Vestfold det minste fylket i landet. De korte avstandene innad i fylket gjør at du kan oppleve mye på noen få dager. 

 

Det urgamle kystlandskapet

Kystlandskapet i Vestfold er vakkert. Her finnes ikke høye tinder og dype daler, men til gjengjeld er de blankpolerte svabergene og småøyene svært så innbydende. Kyststrekningen i østre del av Vestfold omfatter mange ulike landskaper. Rekker av øyer og lange halvøyer løper utover i havet. Ytre del av kysten preges av blankskurte svaberg, det indre av fjorder, et fruktbart jordbruks- og skogslandskap og lune idyller. I disse områdene finner vi noe av den eldste historien i Norge.

Det enestående steinringfeltet og steinskipet i Jåberg, Mølens gravrøyser fra bronsealderen, raets synlige rester fra siste istid, funn av bosettinger, gravfelt, skip og gjenstander fra vikingtiden, festningsverkene i Stavern og Horten, fylkets rike sjøfartshistorie, de pittoreske fiskehavnene, den etter norske forhold, tidlige "badeturismen" på Tjøme og Larvikkysten - det er noen spor av Vestfolds lange historie.